Brev til ei krigarske 2 av Athena Farrokhzad / Bergen Dramatikk Festival

En kvinne snakker til sitt nyfødte barn om hvilken verden det er født inn i. Om et samfunn der de ikke er ønsket. Om hatvold og rasisme. Om barnet som det mest sårbare siktemål for verdens grusomhet. Om at det å gi liv er det samme som å gjøre noen dødelig.
Brev til ei krigarske 2 skildrer morskap, rasisme og identitet med et språk som setter seg som knyttnever i mellomgulvet. Teksten tematiserer nødvendigheten av å overlevere erfaringer med vold og undertrykkelse, og umuligheten ved å kontrollere et barns eget møte med verden. Det er en beretning om hvordan alt og ingenting forandres når man blir mor, og om betingelsene som avgjør hvor fritt eller ufritt man beveger seg i samfunnet. På samme tid er det en kjærlighetserklæring til livet og kampens døtre.
Brev til ei krigarske er skrevet av den svensk-iranske poeten, dramatikeren og aktivisten Athena Farrokhzad som gjennom de siste årene har slått seg opp som en av de mest markante stemmene i den nordiske kulturoffentligheten. Første del av teksten ble skrevet for Sveriges Radio i 2016 og oversatt til norsk på bestilling fra Cornerstone i 2019 av Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen. I anledning Bergen Dramatikkfestival har vi invitert den samme duoen til å oversette andre del av teksten, som fremføres på festivalen av Ameli Isungset Agbota i en iscenesatt lesning regissert av Annika Silkeberg. Visningen er et samarbeid mellom Cornerstone og Den Nationale Scene, og blir den siste programposten på den første utgaven av Bergen Dramatikkfestival.