Lanseringsfest for Leonoras reise

Velkommen til lanseringsfest for Susanne Christensens nye bok, Leonoras reise, om surrealisten Leonara Carrington, feminisme, science fiction, mystikk, økologi og galskap.

Program

Fra kl 20.00:
Vi viser filmen “Ung, vakker og begavet” av Anne Kjersti Bjørn (2001), om de kvinnelige surrealistene. Filmen inneholder et intervju med Leonora Carrington.
(52 min)

Fra ca 21.30:
Susanne Christensen leser fra Leonoras reise.

Anngjerd Rustand leser fra kunstnerboken “Et avgrenset, lysende sted”(eget forlag, 2019).

Grethe Fatima Syéd leser fra “Min sommer med Nedreaas” (Solum Bokvennen, 2019).

Erlend Nødtvedt leser fra “Slekter” (Aschehoug, kommende).

Pluss overraskelser!

For surrealistene var drømmer, begjær og galskap utopiske energireservoarer. Surrealistene så noe der ute i verdensrommet, og der nede på de tomme strendene og under havoverflaten. De så reservoarer av potensialitet, de så konturene av en ny verden som skulle komme. De så drømmer som abstrakte signaler fra fremtiden – ja, fra andre planeter.

I Leonoras reise foretar Susanne Christensen en reise i Leonora Carringtons fotspor, til New York, Mexico og California, på jakt etter Carringtons liv og verk.

Leonora Carrington (1917–2011) var en britisk-meksikansk kunstner. I sin tid som kunststudent i London traff hun Max Ernst, som tok henne med til Paris. Her havnet Carrington i den surrealistiske kunstnerkretsens midte. Senere flyktet hun fra innleggelse på en psykiatrisk institusjon – og fra nazistenes fremmarsj i Europa –, først til New York og siden videre til Mexico, der hun ble boende store deler av livet.

Susanne Christensen (f. 1969) er en dansk-norsk litteraturkritiker og essayist. Hun har blant annet skrevet for Klassekampen, Morgenbladet og Vagant. I 2011 ble hun kåret til Årets kritiker, og samme år utga Flamme forlag tekstsamlingen Den ulne avantgarde. Christensen ble nominert til Kritikerprisen 2015 for beste sakprosabok.