Borealis 2020: SOLD (a dog and a pony show)

SOLD (a dog and pony show) er en performancekonsert som er litt (for) mye.
En utleverende forestilling og overdreven presentasjon av (u)mulige løsninger på en økende identitetskrise i en verden der alt og alle er til salgs. Enten det er for stordata eller personlige nettverk, har innpakning blitt det nye innholdet og eksistens måles i digital tilstedeværelse og suksess i likes, delinger og følgere. Frihet er selvdefinisjon! Og selvdefinisjon er lukrative data. Denne nye(?) økonomien siver inn i alle kulturer, også de tilsynelatende harde, uavhengige, som for eksempel den eksperimentelle musikkscenen.

Stine lager eksperimentell musikk. Av og til får hun ekstra oppmerksomhet når hun poster videoer av sine eksperimentelle konserter på Instagram. Det føles godt å få oppmerksomhet. Stine vil ha mer. Hun har lest på internett at det er viktig å fremheve det som er unikt og autentisk ved seg selv. Bortsett fra at hun kan synge veldig sterkt og lyst, synes ikke Stine at hun har så mye unikt og autentisk å komme med. Hun begynner å lete etter sin egen kulturarv for å finne sin autentiske identitet (som deretter kan kommersialiseres).

‘Reinstemt tonalitet’ blir en stor inspirasjon når Stine undersøker norsk folkemusikk og hvordan kirken og orgelets dominans muligens har undertrykket den originale, ‘norske’ tonaliteten. I det reinstemte ligger det bokstavelig talt skjulte beskjeder – over- og undertoner som høres, selv om de ikke spilles. Disse skjulte tonene er nesten som kryptert data, som SOLD (a dog and pony show) gir deg et sett med nøkler ti. I tillegg har popmusikkens megastjerner, haute couture, bunadsøm og oldemor Dinas bordvers sin innflytelse i det som blir et bombastisk og prangende sceneshow sammensatt av et spesiallaget rytmelysorgel, samisk motedesign, computergrafikk, dansere, selverkjente popstjernedrømmer, kyniske overtramp, gruppedynamikk, lengsel, samhold og kjærlighet – og selvfølgelig en veldig sterk og lys stemme.

 

Borealis er en festival for sjangerkryssende musikk og kunst som finner sted i mars hvert år. Årets festival går av stabelen 4.-8. mars i Bergen sentrum og byr på konserter, installasjoner, verksteder, samtaler og filmer på mange av byens små og store konsertscener, kunstgallerier, kulturarenaer og andre rare steder du kanskje ikke har vært før. Dette er arrangementet for eventyrlystne lyttere som vil omfavne musikk som ikke passer inn i én bestemt bås.
Se hele programmet: www.borealis.no